lördag 19 oktober 2013

varför ska man träna?

vi människor är inte gjorde för att sitta stilla. Vi var förr jägare, samlare och senare var vi även aktiva i jordbrukssamhället. Men idag blir vi allt mer stillasittande!

Om man tränar regelbundet så förebygger man sjukdomar som diabetes, högt blodtryck, fetma, hjärtinfarkt, bröstcancer, tjocktarmscancer, värk i leder och benskörhet. Är inte det något att sträva efter ??? Ta 2-3 ggr i veckan och lägga ner ca 1-2 h per gång, eller 30 min rask promenad varje dag. Jag mår iallafall bättre av att kommit iväg och kunna sätta mig i soffan med gott samvete.

Man behöver inte åka till gymmet för att träna. Ta trapporna istället för hissen, gå några busshållplatser innan du hoppar på bussen, ta cykeln till affären istället för bilen......
Man kan göra nytta hemma samtidigt
-trädgårdsarbete
-dammsugning

Barn - det är viktigt att barn får börja aktiviteter. Antingen att man hittar på saker med barnen själv eller andra aktiviteter. Det ökar chansen att de fortsätter ta hand om sig i vuxen ålder och man minskar risken för benskörhet. Men hitta något som de tycker är roligt!


Var tredje svensk är överviktig och var tionde svensk lider av fetma.



Jag tränar för att jag vill inte bli sjuk, jag vill inte ha ont, jag vill att min kropp ska må bra, jag vill förebygga sjukdomar senare i livet.............

Jag har en whiplash skada som jag har levt med sedan 2002. Jag har testat det mesta massage, akupenktur, kiropraktor och sjukgymnaster.
Jag var med i 2 bilolyckor och fick sömnproblem, fruktansvärd smärta som var i nacke, axlar, huvud, armar och rygg. Sömnen var det första jag var tvungen att få att funka. De tog ca 1 år med hjälp av en kvinna som är massör. Testade även akupunktur för sömnen och smärtan men på mig hjälpte det inte! Hon fick tillbaka sömnen men tyvärr kunde hon inte hjälpa mig med smärtan.
Testade 1 gång att gå till en kiropraktor och jag har aldrig ångrat något mer. Fick ännu mer smärta.
Efter ca 2 år kom jag till Per http://www.medicrehab.se/?page_id=185 som var och är sjukgymnast i Huskvarna. Han la upp ett träningsprogram åt mig som vi under många år ändrade efter vad min kropp sa. Vissa övningar sa den ifrån direkt och då hittade han andra vägar att träna samma muskler fast på ett sätt som inte gjorde ont för mig! Efter varje träningspass jag hade hos honom avslutade vi med en massage och stretching. Han följde även med till mitt gym som jag då gick på för att hjälpa mig att träna rätt...!!!
Under ca 5 år var jag hos Per.
För mig är han min hjälte, utan han hade inte min vardag idag fungerat! Träning för mig gör att mitt liv fungerar och att jag vet var mina gränser går för att inte ha ont! Smärta kommer jag alltid att ha, men jag kan minska den!





Inga kommentarer:

Skicka en kommentar